Térkép

Nagyítás

Webkamera

webkamera

Széchenyi 2020

kicsi 2020

Keresés

Rendezvények

 

BormustraFogathajto

 

 Állandó rendezvényeink:

február vége :

Bormustra

június 25-i hétvége:  

Falunap

július közepe:

Amatőr kettes fogathajtó verseny

július vége:

Szent-Donát napi bormustra

augusztus 15.

Mária-napi búcsú a kápolnánál


 FalunapFalunap2

            

 2012. évi Bormustráról

 

Ötödik alkalommal kapták kézhez a gazdák a hagyományos bormustrára szóló meghívót.

Az eddigi évekhez hasonlóan kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére és természetesen közös kóstolóra invitálták a szervezők a bortermelőket és az érdeklődőket.
Március 30-án, pénteken 18 órakor még csak pár ember gyülekezett a Faluházban, a szervezők mégsem aggódtak, mert tudott dolog, hogy az is hagyomány, a meghirdetett időpontnál később szokott kiegészülni a csapat.
A termelők segítői ebben az évben Boór Miklós és Böröczki Szilárd voltak, akik a gazdákkal együtt kóstolták a csaknem ötven mintát, majd megosztották tapasztalataikat a jelenlévőkkel.
A mustra jellegéből adódóan mindenkinek lehetősége nyílt elmondania véleményét, tapasztalatait másokkal is megosztva.
A szakemberek elöljáróban elmondták, a tavalyi évben minden feltétel adott volt ahhoz, hogy jó minőségű termésből, jó minőségű bor kerülhessen az asztalokra. Örömmel állapíthattuk meg, hogy a mustra borai igazolták az előzetes várakozást. Jól kezelt, üde, friss, megfelelő érettségi állapotú borok kerültek a poharakba. A gazdák szakértelmének, odafigyelésének, nem utolsósorban az eddigi mustráknak köszönhetően nem találkoztunk rosszul kezelt vagy hibás borral. Talán az eddigi tapasztalatok hatására a gazdák bátrabban nyúltak a kénhez, ezért nem volt a minták között kénhiányos, viszont kellemetlenül túlkénezett borral sem találkoztunk. A vörös borok között volt néhány, ahol talán kevesebbnek tűnt a színanyag, de figyelembe kell vennünk azt is, hogy ezek a borok még a fejlődésük kezdetén járnak, és a kezelések, (fejtés, kénezés) átmenetileg csökkenthetik a színt. Az este során több bor kóstolása után elhangzott, hogy érdemes lenne hosszabb ideig érlelni, mert ígéretes minőség válhat belőle. Természetesen erre csak az lehetett a gazdák optimista válasza, hogy arra a bornak nem lesz ideje, mert elfogy.
Abban is egyetértettek a jelenlévők, hogy érdemes volt öt évvel ezelőtt csatlakozni azokhoz a gazdákhoz, akik a mustra ötletadói és szervezői voltak. Az eddigi évek bormustráinak tapasztalatai arra sarkallnak bennünket, hogy a következő évek tavaszán újból meghívóval kopogtassunk a gazdák ajtaján. (Persze a legjobb esetben a pince ajtaján.) Addig is köszönjük mindenkinek a segítségét, aki a 2012-es bormustra sikeréhez, a lebonyolításhoz hozzájárult: a gazdáknak a boraikat, a szakembereknek a tanácsokat és észrevételeket, a segítő lányoknak és asszonyoknak pedig a felszolgálást és finom falatokat.